Tanıtım öncesi osilatörün kodu;
//@version=5
indicator("Gerçek Güç Göstergesi", shorttitle="TSI", format=format.price, precision=4, timeframe="", timeframe_gaps=true)
long = input(title="Long Length", defval=25)
short = input(title="Short Length", defval=13)
signal = input(title="Signal Length", defval=13)
price = close
double_smooth(src, long, short) =>
fist_smooth = ta.ema(src, long)
ta.ema(fist_smooth, short)
pc = ta.change(price)
double_smoothed_pc = double_smooth(pc, long, short)
double_smoothed_abs_pc = double_smooth(math.abs(pc), long, short)
tsi_value = 100 * (double_smoothed_pc / double_smoothed_abs_pc)
plot(tsi_value, color=#2962FF)
plot(ta.ema(tsi_value, signal), color=#E91E63)
hline(0, title="Zero", color=#787B86)
Gerçek güç endeksi (TSI), eğilimleri ve geri dönüşleri belirlemek için kullanılan teknik bir momentum osilatörüdür. Gösterge, aşırı alım ve aşırı satım koşullarını belirlemek, merkez hattı veya sinyal hattı geçişleri yoluyla potansiyel trend yönü değişikliklerini göstermek ve sapma yoluyla trend zayıflığı konusunda uyarıda bulunmak için faydalı olabilir.
ÖNEMLİ ÇIKARIMLAR
- TSI, pozitif ve negatif bölge arasında dalgalanır. Pozitif bölge, boğaların varlığın kontrolünde daha fazla olduğu anlamına gelir. Negatif bölge, ayıların daha fazla kontrol altında olduğu anlamına gelir.
- Gösterge fiyatla ayrıldığında, TSE fiyat eğiliminin zayıfladığının sinyalini veriyor olabilir ve tersine dönebilir.
- TSI göstergesine bir sinyal hattı uygulanabilir. TSI sinyal çizgisinin üzerine çıktığında alış sinyali olarak, altına geçtiğinde ise sat sinyali olarak kullanılabilir. Bu tür geçişler sıklıkla meydana gelir, bu nedenle dikkatli kullanın.
- Aşırı alım ve aşırı satım seviyeleri, işlem gören varlığa göre değişecektir.
Gerçek Güç Endeksi (TSI) Formülü
TSI hesaplama formülü aşağıdaki adımları içerir.
TSI = (PCDS/APCDS) x 100
PC = ÇKP - PCP
PCS = PC'nin 25 dönemlik EMA'sı
PCDS = PCS'nin 13 dönemlik EMA'sı
APC = AVCCP - PCP
APCS = APC'nin 25 dönemlik EMA'sı
APCDS = APCS'nin 13 dönemlik EMA'sı
nerede:
PCDS = PC çift düzleştirilmiş
APCDS = Mutlak PC çift düzleştirilmiş
PC = Fiyat değişikliği
CCP = Mevcut kapanış fiyatı
PCP = Önceki kapanış fiyatı
PCS = PC düzeltildi
EMA = Üstel hareketli ortalama
APC = Mutlak PC
APCS = Mutlak PC düzeltildi
Gerçek Güç Endeksi (TSI) Nasıl Hesaplanır?
TSI’yi hesaplamak için gereken ana beceri, bir EMA hesaplama yeteneğidir .
- Her iki değer için de bir EMA hesaplamak için fiyat değişikliklerini ve mutlak fiyat değişikliklerini kaydedin.
- 25 dönemlik EMA fiyat değişikliğini ve 25 dönemlik EMA mutlak fiyat değişimini hesaplayın.
- Her birine 13 dönemlik bir EMA uygulayarak bu EMA’ların her ikisini de düzeltin.
- Şimdi çift düzeltilmiş fiyat değişikliğini ve çift düzleştirilmiş mutlak fiyat değişimini TSI formülüne ekleyerek TSI değerini hesaplayın.
Gerçek Güç Endeksi (TSI) Size Ne Söylüyor?
Gerçek güç endeksi (TSI), öncelikle bir varlığın fiyatındaki aşırı alım ve aşırı satım koşullarını belirlemek, spot sapma, trend yönünü ve merkez çizgisi aracılığıyla değişiklikleri belirlemek ve sinyal hattı geçişleriyle kısa vadeli fiyat momentumunu vurgulamak için kullanılır .
TSI, fiyat hareketlerine dayandığından, aşırı satım ve aşırı alım seviyeleri, işlem gören varlığa göre değişecektir. Bazı hisse senetleri, fiyat dönüşlerini görme eğiliminde olmadan önce +30 ve -30’a ulaşabilirken , başka bir hisse senedi +20 ve -20 civarında geri dönebilir.
Aşırı alım ve satımın nerede olduğunu görmek için ticareti yapılan varlık üzerinde aşırı TSI seviyelerini işaretleyin. Aşırı satım, mutlaka satın alma zamanının geldiği anlamına gelmez ve bir varlığın aşırı satın alınması, mutlaka satma zamanının geldiği anlamına gelmez. Tüccarlar genellikle bir ticaret kararını tetiklemek için diğer sinyalleri izleyeceklerdir. Örneğin, aşırı alım bölgesinde satış yapmadan önce fiyatın veya TSI’nin düşmeye başlamasını bekleyebilirler. Alternatif olarak, bir sinyal hattı geçişini bekleyebilirler.
Sinyal Hattı Geçişleri
TSI, genellikle TSI hattının yedi ila 12 dönemlik EMA’sı olan bir sinyal hattına sahiptir. TSI hattı sinyal hattını geçtiğinde bir sinyal hattı geçişi meydana gelir. TSI aşağıdan sinyal hattını geçtiğinde, bu uzun bir pozisyonu garanti edebilir . TSI yukarıdan gelen sinyal çizgisinin altına düştüğünde, bu satış veya açığa satışı garanti edebilir .
Sinyal hattı geçişleri sıklıkla meydana gelir, bu nedenle yalnızca TSI’den gelen diğer sinyallerle birlikte kullanılmalıdır. Örneğin, TSI merkez çizgisinin üzerindeyken (sıfırın üzerinde) satın alma sinyalleri tercih edilebilir. Veya TSI aşırı alım bölgesindeyken satış sinyalleri tercih edilebilir.
Merkez Hattı Geçişleri
Merkez çizgisi geçişi, TSI’nin ürettiği başka bir sinyaldir. Fiyat momentumu, gösterge sıfırın üzerindeyken pozitif, sıfırın altındayken negatiftir.
Bazı tüccarlar, yönlü bir sapma için merkez çizgisini kullanır. Örneğin, bir tüccar, gösterge merkez çizgisinin üzerindeyse yalnızca uzun bir pozisyon girmeye karar verebilir. Tersine, tüccar düşüş eğilimi gösterir ve yalnızca göstergenin değeri sıfırın altındaysa kısa pozisyonları dikkate alır.
Kopmalar ve Iraksama
Yatırımcılar, kırılmaları ve fiyat momentum değişimlerini belirlemek için TSI tarafından oluşturulan destek ve direnç seviyelerini kullanabilir . Örneğin, gösterge bir trend çizgisinin altına düşerse , fiyat devam eden satış görebilir.
Iraksama, TSI’nin sağladığı başka bir araçtır. TSI düşerken bir varlığın fiyatı yükseliyorsa, buna düşüş sapması denir ve aşağı yönlü bir fiyat hareketine neden olabilir. Tersine, fiyat düşerken TSE yükseliyorsa, bu daha yüksek fiyatların geleceğine işaret edebilir. Buna boğa sapması denir.
Iraksama zayıf bir zamanlama sinyalidir, bu nedenle yalnızca TSI veya diğer teknik göstergeler tarafından üretilen diğer sinyallerle birlikte kullanılmalıdır.
UYARI! Gerçek Güç Endeksi’de tüm diğer teknik göstergeler gibi, “diğer” göstergelerle birlikte kullanılmalıdır!
Gerçek Güç Endeksi (TSI) ve Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD) Göstergesi
TSI, teknik bir osilatör oluşturmak için fiyat değişikliklerini yumuşatıyor. Hareketli ortalama yakınsama sapma (MACD) göstergesi, iki hareketli ortalama arasındaki ayrımı ölçüyor. Her iki gösterge de alım satım amacıyla benzer şekillerde kullanılır, ancak aynı şekilde hesaplanmazlar ve farklı zamanlarda farklı sinyaller verirler.
Gerçek Güç Endeksinin (TSI) Sınırlamaları
TSI tarafından sağlanan sinyallerin çoğu yanlış sinyaller olacaktır . Bu, bir ticaret sinyalinin ardından fiyat hareketinin beklenenden farklı olacağı anlamına gelir. Örneğin, bir yükseliş trendi sırasında , TSI birkaç kez merkez çizgisinin altına geçebilir, ancak daha sonra TSI momentumun düştüğünü gösterse bile fiyat yükselir.
Sinyal hattı geçişleri de o kadar sık meydana gelir ki, çok fazla ticari fayda sağlamayabilirler. Bu tür sinyallerin, göstergenin diğer unsurlarına veya diğer analiz biçimlerine dayalı olarak yoğun bir şekilde filtrelenmesi gerekir. TSI ayrıca bazen fiyat yön değiştirmeden yön değiştirecek ve bu da TSI üzerinde iyi görünen ancak fiyata bağlı olarak para kaybetmeye devam eden ticaret sinyalleriyle sonuçlanacaktır.
Iraksama da gösterge üzerinde güvenilmez olma eğilimindedir. Iraksama o kadar uzun sürebilir ki, gerçekte ne zaman tersine döneceğine dair çok az fikir verir. Ayrıca, fiyat tersine çevrilmesi gerçekten meydana geldiğinde farklılık her zaman mevcut değildir.
UYARI! İndikatör/osilatörleri kripto varlıklarda ezbere veya tek başına kullanmak yüksek kayıplara yol açabileceği için risk oluşturmaktadır. Tüm göstergeler bilinçli bir şekilde kullanılmalıdır.
Bu yazı yorumlara kapalı.